Szetye vára

A határ Kászonaltíz felőli szélén
Rövid leírás:
A Kászonújfalu (Caşinu Nou) és Kászonaltíz közti úttól ÉK-re, kb. 1 km-re a Nagy-Szetye-patak ÉK-i partjánál találjuk a várdombját, mely Kászonaltíz felől, egy földúton közelíthető meg.

Az É-D-i irányban kb. 60 m hosszú, K-i irányban 25 m széles várplató Ny-i oldalát a Szetye-patak fölé emelkedő meredek partoldal szegélyezi. A vár többi részét az É-i, a K-i és a D-i oldalon ma is jól látható, kb. 10 m széles és 2-3 m mély, mesterséges árok keríti. A vár teljes területe 1400 m2. A platón építmény nyoma napjainkban nem látható. A várat korábban „szláv erősség”-ként emlegették, a legutóbbi ásatások azonban Árpád-kori leleteket találtak területén. A kis várat feltehetően csak rövid ideig használták, okleveles említése nem maradt.