Szilágyi-kúria

A kép forrása: FELVIDÉKI / Panoramio
Kúria, udvarház
Két házzal délkeletre a templomtól.
Rövid leírás:
A Medves-alji település Árpád-kori eredetű. Első lakói már a 11. századtól a bolondóci várjobbágyok közül kerültek ki. A falu a 17. századra teljes egészében nemesi településsé alakult. A török háborúk idején sokat szenvedő falut 1683-ban az ellenség tűzzel olyannyira elpusztította, hogy egy időre el is néptelenedett.

A községben ma három nemesi kúria is áll - mindhárom a templom közelében. Közülük is legidősebb a domboldalon álló Szilágyi-kúria. Ez a téglalap alaprajzú, földszintes, barokk manzárd tetős épület formavilága, finom vakolatdíszei alapján a 18-19. század fordulóján épülhetett. Déli (udvari) főhomlokzatának tengelyében kialakított bejárata elé szép, boltozatos portikusz ugrik. A kúriához egykor tartozó kert az idők folyamán modern házakkal épült be.

A több magánszemély által birtokolt, az 1990-es években lakatlan épület állapota leromlott, sürgető felújítását tulajdoni helyzete is nagyban hátráltatta.

Tájmúzeum (1.782 km)
Kubinyi-kúria (5.091 km)