Szklabinya vára

Külterületen, közvetlenül a falutól ÉNY-ra emelkedő domb tetején.
Rövid leírás:
Középkori kővár jelentős maradványai. Az első erősséget a Balassa család ősei emelték itt az Árpád-kor utolsó évtizedeiben. A 14. század elején Csák Máté foglalta el, akinek halála után királyi birtok, Turóc megye központja lett. Várnagyai fokozatosan újabb bástyákkal, épületekkel bővítették. Megfordult Corvin János és Szapolyai István kezén is, de később az ország Habsburghű felén maradt, a Révay család birtokában. Az épületnek szerep jutott a 17. század Habsburg-erdélyi háborúskodásaiban és a Rákóczi-szabadságharcban is: A Révayak itt is laktak egészen a 19. század elejéig. A még mindig lakható, használt (!) várnak ettől fogva csak gazdasági szerep jutott. 1945-ben a németellenes partizánharcokban égett le az utolsó, még használható rész: a palotaszárny. Ezután a gondozatlanság miatt e részek is gyorsan „utolérték” a többi, régebb óta romos épületrészeket.
A vár ma álló, legrégebbinek tartott, legfelső részéből (14. sz) szinte már alig valami látszik (pl. a kápolna). A felsővárat délről tágas alsóvár övezi, magasan fennmaradt falakkal. Ennek nyugati részén áll az 1610-ben épített reneszánsz palota jelentős romja. valamint több torony is.