Szlovák Falumúzeum

Forrás: JOKO / Panoramio

Forrás: Milo Fabian / Panoramio

Forrás: Marcin Szala / wikipedia.org
Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
Martin, Jahodnícke Háje
Rövid leírás:
A Szlovák Falumúzeum a legnagyobb szabad ég alatt található néprajzi kiállítás Szlovákiában. A Turócszentmártoni Szlovák Nemzeti Múzeum az 1960-as években alapította a skanzent a városon kívül, Turócszentmárton délkeleti határrészében található Jahodnícke háje nevű ligetben.

A kiállítás képet ad Szlovákia északnyugati részének népi építészetét, életmódját, lakáskultúráját mutatja be főként a 19-20. századból. Az adatfelvételkor összesen 129 lakás-, gazdasági, műszaki, társadalmi és egyházi jellegű objektumvolt található a múzeum területén. Ezek egy része korhű berendezést kapott, vagyis a nagyközönség is megtekintheti.

A legértékesebb objektumok – a többi között – a Felsőkubinból (Vyšný Kubín) 1748-ból származó nemesi gazdaság, a Veszelé-i (Oravské Veselé) olajsajtoló üzem, a Polhorából (Oravská Polhora), 1811-ből származó kocsma, a Turócrudnóban (Rudno), 1792-ben épült római-katolikus kistemplom, a tótprónai (Slovenské Pravno) filagória, a moskóci (Močkovec) kocsiszín, a Trencsénpéteri (Petrovice) iskola, a vavrisovi (Vavrišov) parasztporta.
Eddig az Árva (Orava), Liptó (Liptov), Kiszuca – Podjavorníky (Kysuca – Podjavorníky) és Turóc (Turec) régiók készültek el.

A SNM v Martine nyomán