Megújulásunk támogatója:  

Szojka-kapu

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 36,727'
Hosszúság (lon):
E 21° 0,046'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Egyéb tárgyi emlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Fő utca 33. előtt, közterületen
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Szepsit, mint minden, nagy múltú, történeti települést, fennállásának évszázadai alatt többször pusztította tűzvész. A középkorban, de még az új korban is, a modern értelemben vett tűzoltási lehetőségek nélkül, teljes egészében éghető anyagból (fából, nádból, zsupból, stb.) felépült házak, ha egyszer valahol meggyulladtak, a lángok rend szerint a település nagy részét elpusztították.

Ilyen, az egész falut felemésztő tűz pusztított Szepsiben 1795-ben, amikor a kőből épült templom falaink kívül minden épület tönkrement, elégett. Illetve egy valami megmenekült: a Szojka-kapu, amelyet ugyan nyaldostak a lángok, de végülis nem kapott lángra. Erre ital a faragással díszített kapun olvasható, latin nyelvű szöveg is, melynek jelentése: \"égtem, égtem, de el nem égtem…\"

A kaput, amely eredetileg egy közeli parasztporta fedeles bejárata volt, a lakosok kegyeletből megtartották és a tűz emlékére mutogatják a látogatóknak. A teljes egészében fából faragott kapunak van külön gyalogkapu és szekérkapu része is, melyekről mai formájában az ajtó/kapu nyíló szárnyai hiányoznak. Keskeny nyeregtetőre emlékeztető \"fedelét\" ma cserép fedi, eredetileg nyilván zsindelyes lehetett.

A ma a falu főterén, a református templomtól délre, közterületen bemutatott, műemlék kapu másolat. Az eredetijét a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum őrzi.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-09-12 03:23:18
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.