Megújulásunk támogatója:  

Szűz Mária születése plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 17,396'
Hosszúság (lon):
E 18° 17,149'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A temető keleti oldalán
Egyéb adat:
Nagyhind első említése 1234-ből maradt fenn, Hymd, majd 1268-ban Hynd alakban szerepel. A század vége felé a Gimesi vár uradalmához tartozott. Templomáról 1332-ből tudunk, ám a kutatások szerint már a 13. század elején felépült. Az 1990-es években megkutatták, régészeti feltárások is voltak, így viszonylag sok a tudományos ismeret róla.
Rövid leírás:
Eredeti formájában viszonylag kis méretű román stílusú templom volt, négyszögletes hajóval, hozzá kelet felől csatlakozó félköríves szentéllyel. Tömegformálása drasztikusan megváltozott 1746-ban, amikor nyugat felé újabb hajóval bővítették: az átépítés után korábbi kis hajójából alakították ki a szentélyt, míg az eredeti román szentélyt a diadalívnél elfalazták, s abból sekrestye lett. Utoljára 1968-ban változott meg az épület, amikor a nyugati oldalára viszonylag vaskos, ikerablakaival a román stílust idéző tornyot építettek.
A templom legimpozánsabb eleme a román kori szentély. A külső falát tizenhárom félköríves vakárkád tagolja. Déli ablaka eredeti résablak, a keletit ovális barokk stílusúra bővítették, az északi pedig a sekrestyévé alakítás során az ajtó kialakításának áldozatává vált. Az egykori hajó (ma szentély) déli oldalán a bejáratot elfalazták, de a műemléki helyreállítás során bélleteit kibontották és bemutatták.
A kapuzat és a vakárkádok kifestésének idejét még nem sikerült pontosan datálni, de mindenképpen középkoriak.

Az adatlap elkészítéséhez felhasználtuk Görföl Jenő és Kovács László Középkori templomok - Mátyusföld és Zoborvidék (NAP Kiadó 2008) kötetének adatait.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2018-04-01 13:24:06
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.