Megújulásunk támogatója:  

Talmács vára


A képek forrása: www.varak.hu

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 39,190'
Hosszúság (lon):
E 24° 16,296'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól délkeletre lévő hegy tetején.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Szebeni-havasok Resinári hegysorának K-i végében, az É-ról érkező Szeben (Cibin) folyócska és a Ny-ról jövő Cód patak találkozásánál fekszik Nagytalmács (Talmesch, Tălmaciu) falu, nevét 1265-ben említik először „Tolmach” néven.

A Vöröstoronyi-szorost védő három vár (Talmács vára, Vöröstorony, Lator-vár) közül az északi erődítménynek, Talmács várának (vagy Koronavárnak, Landskron) romjai koronázzák a településtől délre eső hegy tetejét. 1370-ben Nagy Lajos király a szebeniekhez küldött rendeletében arra kötelezi a várost, hogy a Vöröstoronyi-szoros védelmére itt várat építsenek. Az 1376-ra már felépült erődítmény helyén korábban egy megerősített kolostor állt, melyet néhány évvel a rendelet kiadása előtt Vlaicu havasalföldi vajda pusztított el, rést ütve ezzel a szoros amúgy is gyengének bizonyult védelmi rendszerén. 1376-ban Schatfeneck János a várnagy. A megépült erős kővár 1453-ig királyi várként szerepelt - s mint ilyen az erdélyi vajda igazgatása alá tartozott -, ekkor V. László király az addig Fehér vármegyéhez tartozó várat a szorost védő másik két erősséggel - Vöröstoronnyal és Lator-várral -, valamint a hozzájuk tartozó hét faluval együtt a szebeni szász székhez csatolta. A király ugyan elrendelte a talmácsi vár lerombolását - miként ezzel egyidejűleg a másik kettő megerősítését is -, de ez nyilván nem következett be, mert 1535-ben Majláth István erdélyi vajda erővel elfoglalta a János királlyal szembeszegülő szebeniek által őrzött Talmács várát, ámbár ezután a vajdának elzálogosított várat 1539-ben Szeben városa 2000 forintért kiválthatta, s így az ismét a szászok birtokába került. Hogy a vár mikor pusztult el, nem tudjuk.

Manapság a várba látogatót a K-i oldalon a kaputorony tekintélyes romja fogadja. A hegytető alakját követő, ovális formájú, 100 x 45 m-es alapterületű vár D-i oldalán mély árok húzódik. A keleten, délen és nyugaton állt tornyoknak ma már csak csekély csonkjai meredeznek. A vár külső kerítőfalának alapjai itt-ott még állnak, a belső épületek szinte teljesen elpusztultak.

A leírás forrása: karczag Ákos 6 www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-06-06 14:18:42
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Vöröstorony (2.986 km)
Redoutok (4.229 km)
Törttorony (7.212 km)
Feleki várhegy (11.300 km)