Tanári lakás (a Bolyai-ház helyén)

A kép forrása: Kántor Lajos Kristóf / Panoramio
Köteles Sámuel utca 5.
Rövid leírás:
A vásárhelyi Református Kollégium vezetése 1804-ben a matematikai tanszék tanári állását a Nyugat-európai egyetemet is megjárt, neves tudósnak, Bolyai Farkasnak ajánlotta fel. Az állással \"szolgálati lakás\" is járt, így költözött a híres matematikus a kollégium közelében lévő utcába, a kollégium gondnokságának tulajdonában lévő házba, amelyhez szép kert is tartozott. A régi ház helyett 1806-ban a kollégium új házat építtetett Bolyainak ugyanide. A ház nem csak lakásként, hanem oktatási helyszínként is szolgált, hiszen Bolyai a kiemelkedő diákokat odahaza, házában ill. kertjében is oktatta, 1856-ban bekövetkezett haláláig. Az épületet, amelyben a két Bolyai lakott, az utca vonalának rendezése miatt a 20. század legelején le kellett bontani. Helyén a kollégium földszintes, eklektikus stílusú, nyeregtetős lakóépületet építtetett, amelyet tanári lakásként használtak.

Az épület utcai homlokzatán emléktábla örökíti meg a két világhírű tudós itteni otthonának emlékét az alábbi szöveggel.

\"E helyen állott az a ház, melyben bolyai Bolyai Farkas 1804. évtől az 1856. évben bekövetkezett haláláig lakott, s melyben fia, Bolyai János gyermek- és ifjúkori éveit töltötte. Az ősi Bolyai-házat az utca nyitása miatt lebontatta s helyébe az új házat az Ev. Ref. Kollégium 1901. évben építtette.\"

A leírás Keresztes Gyula: Marosvásárhely régi épületei c. munkája nyomán készült.

Tolnai-ház (0.070 km)