Teleki Magyar Ház

Strada Minerilor (korábban Thököly Imre utca ) 5-7.
Rövid leírás:
A valójában több önálló, vidéki eklektikus stílusú, egykori lakóépületből álló, egymáshoz udvarral kapcsolódó együttes az 1870-es évek második felében épült fel a Zazar folyó partján futó utcában, a városközponthoz közel. Nevét onnan kapta, hogy itt töltötte élete utolsó évtizedét Teleki Sándor gróf. Háló és dolgozó szobáját a nagyobb épület utcai szárnyában rendezte be. Itt halmozta fel valóságos múzeumnyi értékét, 1848-49-es, ill. olasz polgárháborús relikviáit, műkincseit. Az ekkoriban gyártott nyílászárók, míves ablakok, ajtók, üveges beépített szekrények Teleki személyes utasításai szerint készültek, máig tükrözve remek ízlését.
A névadó Gróf Teleki Sándor (1821-1892) a 19. századi Nagybánya színes, utólag díszpolgársággal is elismert egyénisége volt. Petőfi és Táncsics barátjaként az erdélyi hadseregben, Bem segédtisztjeként, ezredesi rangban végigverekedte 1848-49. véres csatáit, majd Garibaldi oldalán, szintén segédtisztként folytatta az európai szabadságküzdelmeket. Az irodalomtörténetbe akkor vonult be, amikor a mézes heteiket töltő Petőfiéket látta vendégül koltói kastélyában, ezzel járulva hozzá a magyar költészet legszebb szerelmes verseinek létrejöttéhez... Emigrációjából csak a kiegyezés évében tért haza. Regényes életét értékes és szórakoztató memoárkötetben foglalta össze.
A széles körű helyi civil összefogás és anyaországi segítség révén megújult, egyházi tulajdonú épület 2002. óta helyszíne a nagybányai és a városkörnyéki szórvány magyarság kulturális életének. A fokozatosan megújuló központ találkozó helyként, értékes kulturális programokkal szolgálja a megmaradást.
2011-09-20 23:38:36

2020.02.29 23:59 dludovicus állapot: 5 - egyéb

Az épületegyüttes 2014 óta folyamatos felújítás alatt áll. Az elmúlt években sikerült szinte a teljes épületegyüttes megújítani, s a közel 140 éves, faragott, címeres kapuzatot is gyönyörűen restaurálták. Jelenleg a kisebbik épület udvar felőli homlokzatán dolgoznak.