Teleki-kastély

Fő út, 340. sz.
Egyéb adat:
A Maros megyében található Sáromberke gazdag települése a 15. századtól mezőváros volt. A Maros partján fekvő település első ismert birtokosai a Kacsics nemzetség tagjai voltak. A 15. század eleji birtokcserét követően került az Erdélyi család tulajdonába és 1674 után lett Teleki Mihályé. 1759-ben vált a Teleki család birtokközpontjává.
Rövid leírás:
A kastély építését Teleki Sámuel kancellár kezdte meg 1769-ben és 1770-re készült el. A déli szárnyat 1773-ban kezdték építeni. A munkálatokat ugyanaz a kőművespallér, Schmidt Pál vezette, aki a gernyeszegi Teleki-kastély építkezését is irányította. A központi szárny jóval később készült el. A neobarokk épületrészt a kancellár dédunokája, az Afrika-kutató Teleki Sámuel építtette 1912 és 1914 között, tervezője Möller István építész volt. Külső megjelenésében a korinthoszi jellegű fejezetekkel ellátott pilaszterek, kagyló-, palmetta és abakuszvirág motívumra emlékeztető barokk stukkók dominálnak. A középső szárny manzárdtetővel, az oldalsó szárnyak nyeregtetővel fedettek.
A déli szárny háztartási, személyzeti és gazdasági funkcióval rendelkezett, a család az északi szárnyban lakott. A középső szárny sosem került használatba, a termek végleges kialakítását megakadályozta a két világháború. Az egyik leggazdagabb berendezésű erdélyi nemesi kastélyt a második világháború után kifosztották és a berendezése szinte teljesen megsemmisült.
Jelenleg a település iskolát működtet az épületben.

Teleki-kripta (0.753 km)