Teleki-kripta

Síremlék
a sáromberki régi temető
Egyéb adat:
A Teleki család kriptája a Telekiek birtokközpontjában, a Marosvásárhelytől 14 km-re található Sáromberk határában, a falutól északra található ún. régi temetőben áll. A magyar kultúra kiemelkedő személyiségeinek hamvait őrzi. Itt nyugszik a könyvtáralapító Teleki Sámuel kancellár, fia, Teleki Domokos és dédunokája, az Afrika-kutató Teleki Samu is.
Rövid leírás:
A téglalap alaprajzú épület tervezője nem ismert, építtetője Teleki Sámuel kancellár volt. A Teleki Tékával egy időben, az ott dolgozó Követsi János pallér megbízásával épült 1801 és 1803 között. Az eredetileg felépült épület minden oldaláról nyitott, árkádokkal határolt volt. Az árkádok gyámfalai a derékmagasságig emelt alapozásról indultak. A 19. század második felében átépítették, falait vállmagasságig felfalazták és kialakították a ma is látható félköríves ablakokat, a homlokzati oldalakon egyszerű lizénákkal. Nyitott fedélszékes, zsindellyel borított kontyos tetőszerkezet fedi.
Kevés adat maradt fenn a sírkövek készítéséről. Egyedül Teleki Sámuel sírkövéről lehet tudni, hogy a kolozsvári Nagy Sámuel mester metszette és faragta 1822-ben, két mára eltűnt angyalszoborral együtt.
A síremlékek három sorban helyezkednek el, középen a legrégebben elhunyt családtagokkal. A kancellárt a főhelyen, a középső sorban helyezték el, azonban Teleki Samu hamvainak hazahozatala után a kripta délnyugati sarkába költöztették, helyére pedig dédunokája került.

Teleki-kastély (0.753 km)
Teleki-kastély (3.061 km)