Megújulásunk támogatója:  

Tholdalagi-kastély
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 31,252'
Hosszúság (lon):
E 24° 36,802'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
MS-II-A-A-15632
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Belterületen, a faluközponttól nyugatra
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Marosvásárhelyről Segesvárra vezető műúton, a várost elhagyva, bal kéz felől tűnik fel az újklasszikus homlokzatú, rendkívül elhanyagolt kastély és a kastélyhoz tartozó néhány gazdasági épület. Mindezek ma kopár környezetben állnak, pedig valamikor 120 kataszteri hold nagyságú liget övezte.

János Zsigmond erdélyi fejedelem idejében a falu Mihályfy Tamásé volt. Kastélyát a fellázadt székelyek 1562-ban feldúlták. A Sepsiszékről származó Mihályfy család lebukása után a körtefájai Kovacsóczi Farkas kancellárra, majd a Tholdalagi családra szállt a birtok. A Tholdalagi család a nagyercsei és nagyiklódi előnévvel Erdély régi mágnás családjainak egyike, nevét a család Tholdalag helységről, mint ősi birtokról vette fel a XVI. században. Tholdalagi I. Mihály (1580-1673) a fejedelmi kor egyik legnagyobb tudású diplomatája, a XVII. század 30-as éveiben nagyméretű kastéllyá építtette át elődje épületét, melynek nagyságáról és ahhoz tartozó épületekről az 1680-ban készített leltár tudósít. Az építő tevékenységű Tholdalagi család László nevű tagja a régi kastély helyett a XIX. század elején egy nagyobb méretű barokk kastély építését vette tervbe, de nem valósította meg. Gróf Tholdalagi Ferenc is lemondott a kastélyépület-együttes építéséről, s mindössze annak előépületét, a ma is álló kastély épületét készíttette el. Annak tervezője 1829-ben Joseph Weixlbraun építész volt.

Könyvtára Erdély egyik legszebb és legnagyobb kastélykönyvtáraként ismeretes, ahol ősnyomtatványok és könyvritkaságok sorakoztak a könyvespolcon. A könyvanyag egy része a marosvásárhelyi Teleki tékába került. Bíró József művészettörténész Erdélyi kastélyok című munkájában írja, hogy a Tholdalagiak egykori kriptája, melyet a hegyoldalba építettek, földcsuszamlás következtében tönkrement, és helyette 1806-ban újat építettek. A megbontott föld alatti kripta sírköveit, a márványtáblákat és a szarkofág latin és magyar feliratait Spiellmann Mihály történész jegyezte le és közölte teljes terjedelmében. A véletlen folytán megtalált kripta a család nemzedéki adatait egészíti ki s nem utolsó sorban a koronkai kastély műemlék értékét növeli.

Az épületet Kerekes Mária igényelte és kapta vissza, aki eladta azt Jean Claude Moscovici francia vállalkozónak, aki semmit sem tett a megmentéséért. Mára sajnos menthetetlen állapotba jutott.

A leírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-11-04 13:08:21
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.