Tiba vára

A falu északkeleti részén magasodó várhegyen
Rövid leírás:
Az egykor Ung vármegyéhez tartozó Tibaváralja (Podhoroď) község felett, Szobránctól 15 km-re északkeletre találjuk Tiba várának omladozó maradványait.

A várat a Nagymihályiak ősei, Kaplyon nemzetségbeli Jakó fiai, Jakó és András építtették 1290 után, amikor a birtokot ungi várjobbágyoktól megvásárolták. Az erődítmény a Kassa – Munkács utat zárta le Nagymihály és Ungvár között. 1317-ben Aba nb. Amadé fiai elfoglalták, ezután párthívük, (Csicseri) Jób fia Domokos tartotta megszállva. Lázadásuk leverése után a Nagymihályiak visszakapták, azóta romokban hever. 1337-ben elpusztult várként említették a Kaplony nembeliek birtokosztálya során. 1419-ben mint pusztán maradt várról (castrum desertum) olvashatunk róla egy oklevélben.

Az ovális alaprajzú vár 40 x 15 m-es területen állott. Délkeleti végén 10 m átmérőjű, alapjainál 4 m falvastagságú lakótorony maradványa található. E toronynak csak a legalsó része maradt meg, melynél megfigyelhető a belső tér boltozatának indítása, valamint északi falában a felvezető lépcsőfeljáró maradványa. A toronytól északnyugatra egy kisebb belső udvart zár le az itt húzódó 2 m vastag várfal, melynek alapfalai még felismerhetők. Ettől északnyugatra, kb. 2 méterrel alacsonyabb szinten terül el a kb. 15 x 10 m-es külső várrész, melyet a sziklás hegyoldalra támaszkodó, ovális alaprajzú külső várfal zár körbe.
A bejárat a vár keleti oldalának közepén lehetett, napjainkra azonban teljesen elpusztult.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu