Tischler-féle kovácshámor

Ipari objektum
A község Alsó-Mecenzéf részén, a Štóska (Stószi) utca egyik kereszteződésében, az út É-i oldalán.
A múzeum honlapja angolul és szlovákul: http://www.stm-ke.sk
Rövid leírás:
A várost a tatárjárás után alapították a IV. Béla király által betelepített elzászi és stájer bányászok. Első írásos említése 1272-ből származik. A környező völgyekben 1316-1870 között vashámorok (nyersvasból kovácsolással különféle késztermékeket előállító műhelyek) működtek, összesen 215 db. Főként mezőgazdasági eszközöket gyártottak, híresen jó minőségben.

Az épület a 19. század második feléből származik, kombinált kő-fa épület. A kovácsoláshoz szükséges energiát a telken keresztülvezetett patak vize szolgáltatja, amely vízikereket hajt meg. A hámor az ún. Tischler-féle hámorok közé tartozik, vagyis egykalapácsos, két tűzhelyes kovácshámor. A hámor ma a Szlovák Műszaki Múzeum egyik kiállítótere, ahol egy - gyakran működésbe is hozott! - hámort is megismerhetünk. Az épületegyüttest 1967-ben vásárolta meg és újította fel a kassai technikai múzeum. Az épületek a legutóbbi, 2010-es felújítást követően remek állapotban vannak.