Toldalagi-palota

Városi palota
Rózsák tere (ma: P-ţa Trandafirilor) 11.
Rövid leírás:
A város egyik legjelentősebb, barokk kori emlékének számító palota Marosvásárhely fő utcája/tere, az egykori Poklos utca nyugati térfalában áll, az egykori ferences kolostor(ból mára egyedül megmaradt templomtorony) szomszédságában. Azon barokk főúri paloták első és legfontosabb képviselője, amelyek a Királyi Tábla 18. századi Vásárhelyre költözése nyomán sorozatosan épültek a belvárosban.

Építtetője Toldalagi László táblai ülnök és neje, Wass Kata voltak. (A két család címerét ábrázolja az utcai főhomlokzat attikájának kőből faragott díszítése, valamint rájuk utal a tengelyben álló, kosáríves főkapu fölött a falban elhelyezett építési feliratot tartalmazó kőtábla is.) Az egy emeletes, manzárd tetős, cserép tető ház téglalap alaprajzú, középen hasonló alakú udvart zár körbe.

Az épület emeletére a csehsüveg boltozatos kapuáthajtóban nyíló lépcsőn juthatunk el. Az épületben számos helyen maradtak fenn remek stukkódíszek. Az első emelet utcai frontján helyet kapott díszterem ma két részre osztva létezik. A ház - korban egyébként illeszkedő - kályhái az épület 1960-as években zajlott műemléki helyreállítása alkalmával kerültek ide, pótlandó az innen korábban elveszetteket. Ugyancsak e munkának köszönhető a barokk épület főhomlokzatának helyreállítása, a később rárakódott, stílusidegen elemek eltávolítása is.

A házban ma a Maros Megyei Néprajzi Múzeum működik.