Megújulásunk támogatója:  

Tolnai-ház
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 32,601'
Hosszúság (lon):
E 24° 33,805'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Városi palota
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Bolyai utca 12.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az újkorra Székelyföld legfontosabb településévé emelkedő Vásárhely központjában, a Nagypiac (a mai főtér) és a Szent Miklós piac közötti kis utcában, mintegy 300 évvel ezelőtt, barokk stílusban épült fel a Tolnay-ház. Minden bizonnyal ez a város legrégebbi, fennálló polgárházainak egyike. Építtetője Tolnai János városi ítélőmester, folyfalvi földbirtokos volt.

A téglalap alaprajzú, földszintes, manzárd tetős, eredetileg zsindellyel, ma cseréppel fedett ház, alaprajzi elrendezésében a 17. századi kisnemesi udvarházak mása. Leglátványosabb eleme az utcai homlokzata elé ugró portikusz, fölötte ívelt vonalú timpanonnal. A visszafogott, barokk homlokzatok legfőbb díszei a tagolt párkányok és lizénák. Az épület valamennyi helyiségében téglaboltozatot találunk, gazdag stukkó díszekkel.

Az erősen emelkedő telek adottságait kihasználva, az amúgy földszintes ház utcai, kiemelkedő részén alakítottak ki pincelejáratot. Mivel a 19-20. század fordulóján, az utca rendezésekor a külső térszínt le kellett süllyeszteni, a statikai problémák miatt az így \"kiemelkedő\" házat beton támfallal kellett körbevenni - emiatt szűnt meg az utcai pincelejárat is. Ekkor kapta a palota a helyiektől a találó \"Bagolyvár\" nevet.

A ház 1885-től a Pálffy család birtokában volt egészen az 1944-es sorsfordító eseményekig. Az államosítást követően állaga egyre romlott, hosszabb ideig tető nélkül állt, kritikus károkat szenvedett el. Néhány éve gondosan felújították, eredeti, barokk kori külső állapotát visszaállították. Ma az épületben a Színművészeti Egyetem Zeneművészeti Kara működik.

(A leírás Keresztes Gyula: Marosvásárhely régi épületei című munkája segítségével készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-02-22 11:50:11
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.