Torna (Tornafő) vára

Külterület, Várhegy
Rövid leírás:
Tornán már a 10-11. században királyi udvarház állott, mint a környező, hatalmas királyi erdőbirtok központja. A kezdetben falusias települést 1409-ben már mezővárosként említik. Magyarország egyik legkisebb, azonos nevű megyéjének székhelye 1881-ig..
A Bódva folyó széles lapályán, Torna településtől északra, a festői Szádelői-völgy bejáratának közelében emelkedő Várhegy legdélibb részén állnak a Tornai vár már messziről jól látható, jelentős romjai. A birtokközpontnak számító vár legidősebbnek tartott, központi tornyát Tornai László és testvérei építtették Nagy Lajos király 1357. évi engedélye alapján. A 15. században rövid ideig a husziták birtokolták, akiket Hunyadi János kormányzó űzött ki innen. A 16-17. században megfordult a Bebek, Mágocsy, Drugeth és Keglevich családok kezén. 1652-ben a törökök foglalták el és égették fel a várossal együtt. 1678-ban a magyar őrség fellázadt, lefegyverezte német társait és a várat a kuruc Thököly kezére adta. Végül a császáriak visszafoglalták és 1685-ben véglegesen lerombolták az erősséget. Maga a vár egy négyzetes öregtoronyból, az ehhez kapcsolódó palotaszárnyból, az ezeket körülvevő, félköríves bástyákkal erődített várból és egy ehhez ÉNY felé csatlakozó, bejáratot erősítő, majdnem ugyanekkora külső várból áll. Sajnos a vár régészeti és műemléki kutatása mindeddig elmaradt.