Megújulásunk támogatója:  

Újvidéki Takarékpénztár


(A kép forrása: Panoramio)
Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 15,327'
Hosszúság (lon):
E 19° 50,695'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Trg Slobode (Szabadság tér) 7.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Dél-Bácska legjelentősebb városának számító Újvidéken az 1800-as évek végétől az I. világháborúig terjedő néhány évtized addig soha nem látott fejlődést hozott. Rohamléptékben épült ki, ill. modernizálódott a város központja, fejlődött az ipar, a kereskedelem és a kultúra. E prosperitásnak köszönhetően a századfordulón számos, máig a város jelképének számító középület és lakóépület, bérpalota, villa épült. Ennek nyomán alakult ki Újvidék egyedi, eklektikus, ill. szecessziós épületekkel jellemezhető Belvárosa.

A viszonylag későn modernizálódó Újvidéken a zsinagóga megtervezésére a városba érkező, híres, Lechner-követő építész, Baumhorn Lipót több polgári épületet is alkotott. Ezek egyike a városközpontban, a fő téren álló, egykori Újvidéki Takarékpénztár.

Az 1910-ben épült, két emeletes, bécsi szecessziós jellegű sarokház térre néző, szimmetrikus homlokzata klasszicizáló, két emeleten át húzódó oszlopok díszítik. Gazdag a vakolat- és stukkó díszítése (szecessziós növényi indák és motívumok) különösen a nyílászárók körül, ill. a főpárkány fölé emelkedő timpanonban és attika falakon. Utóbbiak sarkait a szorgalomra és a gyűjtögetésre, vagyis az épület takarékpénztári funkciójára utaló szimbólumok: négy méhkaptár díszíti. A ház szecessziós jellegét erősítik a főbejárat vas rácsai, illetve a magas tető központi gerincén végigfutó kovácsolt vas díszítés.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-02-19 00:17:51
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.