Megújulásunk támogatója:  

Unitárius templom


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 46,646'
Hosszúság (lon):
E 25° 48,469'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu keleti szélén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Kökös falu Sepsiszentgyörgytől 10 km-re délre, az Olt és Feketeügy szögletében fekszik. A mai települést 1461-ben Kewkews néven említik.

Kökös első, kis méretű egyetlen hajóból és félköríves szentélyből álló temploma a XIII. és XIV. század fordulóján épülhetett. Később hajójának északi falához sekrestyét toldottak. A templomot egy 1500 körüli tűzvészt követően bővítették, a félköríves szentély helyére a hajóval azonos szélességű szentélyt építettek, a falak magasságát növelték, azokat támpillérekkel erősítették. A XVI. század második felében, a protestáns használatnak megfelelően lebontották a sekrestyét. A templom különálló harangtornya és déli portikusza a XVIII. században épült. 1954-ben a templom leégett, ezt követően helyreállították. A korabeli faberendezés elpusztult, de a középkori faragott kő részletek megmaradtak. A közelmúlt művészettörténeti kutatásai során a falak belső felületén freskók kerültek elő. Különlegesen értékes a déli fal egyik ablakának festett belső béllete, valamint a nyugati falon előkerült Szent László legenda töredék.

A templom helyreállítását elhanyagolt állapota indokolta. A helyreállítás, korábban román állami alapból finanszírozott és hatósági szinten jóváhagyott terv alapján, 2016 nyarán kezdődött el.

A Rómer Flóris Terv támogatási keretéből elkészült a tetőszerkezet helyreállítása, azaz a korábbi tetőszerkezet megerősítése, a csomópontok kijavítása, szükség szerint egyes faelemek cseréje, vagy kiegészítése, a teljes lécezés cseréje, a cseréphéjazat javítása, pótlása, átforgatása, a teljes faanyag vegyszeres kezelése, valamint az újkori kazettás mennyezet fölé védő zárófödém beiktatása. Megtörtént a cementes vakolatok eltávolítása, és a falszerkezet beszövése, a hiányzó vakolatrészek pótlása meszes vakolattal – részleges munkafázis, a támpillérek megerősítése, egy támpillér aláalapozása. A korábban lebontott portikusz szerkezeti munkáinak, alapjának, falainak, tetőszerkezetének megépítése, a templom körüli tereprendezési munkálatok részeként a talajszint lemélyítése is elkészült.

A 2017. évi támogatásból elkészült a templom teljes külső falazati felújítása és a tereprendezési munkálatok.

A leírás forrása: www.romerterv.hu. A kép forrása: unitarius.org
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-27 19:46:33
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Séra-kúria (3.500 km)
Nagy kúria (3.543 km)
Bakó-ház (3.584 km)
Hollaky-kúria (4.048 km)