Unitárius templom

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Sânbenedic
Rövid leírás:
A ma álló templom elődjét valószínűleg a 16. század elején építették át későgótikus stílusban. A tornyot eredetileg 1746-ban toldották hozzá, de mai formáját az 1822-es átalakításkor nyerte, amikor a „zsendellyel fedett, körös-körül fenyő deszkából való tornátzos” felső felét lebontották. Hajdani boltozata helyett 1698-ban síkfödémet építettek, majd 1702-ben díszes kazettás mennyezettel látták el. A szentély nagyméretű, feliratos táblája elárulja, hogy a mennyezet Muzsnai Márton papsága alatt idősebb és ifjabb Détsei István patrónusok jóvoltából készült Buza Mihály festőasztalos által. A deszkamennyezet 151 táblájából, 13 feliratos és mintegy 30 figurális díszítésű, míg a többi virágornamentikával díszített. A feliratos táblák a falura nézve értékes kultúrtörténeti információval szolgálnak. Megtudhatjuk, hogy az adott korban ki volt a falubíró és a korábbi lelkész, de ugyanakkor latin szólásokat is tartalmaznak. A figurális díszítésű kazetták között megtaláljuk a leggyakrabban használt kompozíciókat (kétfejű sas, kicsinyeit testével tápláló pelikán, nap, hold), az Ószövetségi ábrázolások közül néhányat (Jónás a cethallal, Noé bárkája), de ugyanakkor ritka egyedi ábrázolásokat is találhatunk (szembeforduló női és férfi arc, angyalok). A mennyezet táblái közt olyan díszítésekkel is találkozunk, amelyek korábbi mennyezetekre emlékeztetnek. A geometrikus jellegű több ívből kiképzett díszítéssel a Szentbenedektől nem messzi ádámosi templom 1526-ban készült mennyezet tábláinál is találkozunk. Közös előképe is lehetett a mindkét mintának, de az sem kizárt, hogy pont az ádámosi díszítést másolták le. A szentély kazettás mennyezetének faragott, élszedett kötőgerendái arra utalnak, hogy az 1702-ben készült festett mennyezetet megelőzte egy másik famennyezet azzal a különbséggel, hogy az utóbbin a tartó gerendák láthatók voltak. A hajó egyik kötőgerendájának felirata elárulja, hogy 1698-ban az ácsmunkát Zsigmond Pál, György és László készítette.
sebijo

Kemény-kastély (7.718 km)