Urmánczy-kastély

Forrás: Bogdan Apostoaia / Panoramio.com

Városi palota
M. Kogălniceanu és Eroilor utcák sarkán, a Maros partján
Rövid leírás:
Urmánczy Nándor (1868-1940) nem rendelkezett nemesi címmel. Számos nagy utazást tett külföldön.1902-től kezdve több ciklusban országgyűlési képviselőként működött, és a politikai tevékenység mellett újságírással is foglalkozott. Kastélyát szülőhelyén, Maroshévizen építtette fel 1906-ban.

Az egyemeletes, saroktornyos épület század eleji szecessziós-modern stílusban készült. Hozzávetőleg négyzetes tömbjét változatos formák, ki-be ugró elemek és mozgalmas sziluett-hatás jellemzi. A kastély főtömbjét meredek ívű tetőzet borítja. A főhomlokzatot jobbról felkiáltójel-szerűen magas, négyzet alaprajzú torony hangsúlyozza, mely az épülethez átlós irányban csatlakozik. A torony földszintje masszív pilléreken nyugvó kocsialáhajtóként van kiképezve, ahonnan a főbejárat nyílt. A toronyépítményt íves-szögletes orom, erkély, illetve e fölött manzárdtető koronázza. A főhomlokzat másik sarkához alacsonyabb, kerek torony csatlakozik. A kastélyt terméskő lábazat fogja körbe. Az épületethez a jobb oldalhomlokzaton földszintes zárterkély, a hátsó homlokzaton az emeleten fából kialakított, fedett veranda, a bal oldalhomlokzaton zárt veranda tapad.

Ma az épület belseje teljesen átalakított. Egykor a kisebbik torony földszinti szobája a dohányzó lehetett, a közelében helyezkedett el a társalgó.

Forrás: Sisa József: Kastélyépítészet és kastélykultúra Magyarországon a historizmus korában. Akadémiai doktori értekezés, Budapest, 2004.