Megújulásunk támogatója:  

Urunk Színeváltozása plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 48,493'
Hosszúság (lon):
E 19° 7,953'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település fő tere fölött am domboldalban.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A hegyvidéki községnek gazdag bányászati múltja van. Minden bizonnyal már az őskorban is folyt itt kitermelés. Az Árpád-korban királyi telepítésként német bányászok érkeztek ide és modern módszerek segítségével folytatták a bányászatot. A környékén főleg rézércet bányásztak, melyet egész Európába szállítottak.

A település számos máig is fennálló, a bányászattal kapcsolatos műemlékkel rendelkezik. Ezek közé tartoznak a népi bányászházak (pl a bányafelügyelő-helyettes háza), az aknagépházak, az egykori bányagondnokság épülete, a bányamérők épülete, ill. a Klopacska. Az egykori úrvölgyi bányákra az egykor 42 km hosszat is elérő (!) régi vízvezeték, a tárnák, valamint a hatalmas meddőhányók emlékeztetnek, melyekről szép kilátás nyílik a környező festői tájra.

A település központjának képét meghatározza a domboldalban felépült, Árpád-kori eredetű, római katolikus plébániatemplom, melyet 1254-ben szenteltek fel. A román stílusú templomot 1593-ban gótikus stílusban átépítették és kibővítették. 1723-ban, majd 1820-24-ben ismételten átépítették, immár barokk stílusban. A keletelt tengelyű templom nyugati homlokzatán áll a barokkos hagymakupolás harangtorony. Téglalap alakú hajójához annál kissé keskenyebb és alacsonyabb, poligonális záródású szentély csatlakozik. A templomhoz északon és délen oldalkápolnák, ill. a szentély északi oldalához sekrestye tartozik. A déli oldali kápolna portálját 1593-ra keltezik.

A templombelső freskóit Ján Hanula szlovák festőművész alkotta a 18-19. sz fordulóján. Az orgonát Podkonicky besztercebányai orgonaépítő mester készítette a 18. század közepén. Barokk főoltára 1720-30. között készült, fából faragott, polikróm alkotás.

A fallal körülvett templomhoz a település főteréről egy 162 lépcsőből álló, zsindellyel fedett folyosón juthatunk fel. A későreneszánsz stílusú építmény a 17. század közepéről származik.

Forrás: http://www.spaniadolina.graniar.net illetve www.vaskultura.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-11-17 12:09:50
 
 

Állapotjelentések

2014.10.24 12:33 piroska állapot: 5 - egyéb

Jó állapotú épületegyüttes. Sajnos a templomban tilos fényképezni.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.