Megújulásunk támogatója:  

Útszéli keresztOrszág:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 10,017'
Hosszúság (lon):
E 16° 26,923'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Útmenti, fogadalmi kereszt
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A települést átszelő 56-os út mentén, CSejke felől érkezve jobbkézről
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A honfoglalás után határvédő íjászokat telepítettek a területre, ők alapíthatták a települést, és a név -Lövő- is innen ered. Első írásos említése 1221-ből való. 1274-ben a Kőszegiek és IV. László közötti viszályban megsemmisült a település, de 1289-ben már biztosan állt újra. 1529-ben és 1532-ben elpusztult a falu, ezután német telepesekkel népesítették be, míg a közelben horvátokat telepítettek le. Ekkor kapta megkülönböztetésül a Német előtagot.

A keresztet 1904-ben állították fogadalomból. Egyszerű, dísztelen talpazatán áll a modern márványtábla: "Gelobt sei Jesus Christus Gewidmet von den in Amerika weilenden Pfarrkindern aus Deutsch-Schützen 1904 Neu erstellt im Jahre 1967" Vagyis a faluból Amerikába elszármazottak állították.
A talapzaton áll a szintén dísztelen betonkereszt, rajta a szenvedő Krisztus konvencionális, plasztikus ábrázolása és fölötte az "INRI" szövegű tábla. Nyilván az 1967. évben zajlott újraállítás alkalmával kapta a régi, tönkrement vagy elkallódott talapzat helyett a modern betontalapzatot, s ekkor készítették a kereszt körüli, nem túl nívós kerítést is.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2016-08-07 08:04:15
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.