Várhegy (Csetátye)

A falu nyugati végében, a maros partja közelében lévő dombon
Rövid leírás:
A Mezőség D-i szélén, az itt DNy-ra kanyargó Maros jobb partján, az É-ról érkező Szénafű patak torkolatánál fekszik Malomfalva (Moreşti) község.
Váráról, egyben Erdély egyik legismertebb és legjelentősebb őskori régészeti lelőhelyéről Orbán Balázs 1868-ban részletes leírást közölt.

Malomfalva Ny-i szélén, a Maros É-i partja mentén haladó út fölött egy É–D-i irányú dombnyúlványon található a malomfalvi őskori vár középkorban (XI–XII. században) is használt központi dombja. A kiemelkedő, Maros ártere fölé magasodó dombnyúlvány mérete 90 x 60 m. A dombnyúlvány K-i részét egy ma már a szántóföldön alig látható árok választotta el a fennsík többi részétől, ahol többszörös őskori sánccal körülvett települést tártak fel a régészek. A középkorban is használt központi várdomb 15 m-rel emelkedik a Maros ártere fölé. Itt a régészek kőépítmények nyomait tárták fel, azonban jelenleg a felszínen ebből semmi nem látható. A vár Ny-i és K-i oldalát meredek domboldal határolja, így ezen a részen védelmi célú árkot nem készítettek.

Haller-kastély (9.501 km)
Sándor-kúria (10.746 km)