Megújulásunk támogatója:  

Várhegyese


A képek forrása: www.varak.hu

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 29,106'
Hosszúság (lon):
E 24° 55,996'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól délkeletre, a Küküllő keleti oldalán emelkedő Várhegyese tetején
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Marosmelléki dombvidék Nyárádmelléki ágában, a Kis-Küküllő jobb partjától mintegy 200-300 m-re fekszik Makfalva község. A községtől keletre vezető földúton, romos épületek között elhajtva, átkelünk a Kis-Küküllő hídján, majd a faluhoz tartozó cigánytelephez érkezünk. A telep keskeny főutcáján délnyugati irányba végighaladva egy erdei úthoz érkezünk, amely az innen déli irányba vezető hegygerincen halad végig. A gerinc legmagasabb, nyugatra néző pontján, a Várhegyesén feküdt a makfalvai vár.

A várat írott források nem említik, az itt ásató Székely Zoltán régész szerint a 14-15. században építették illetve lakták a kis erősséget.
Az Orbán Balázs leírása szerint még magasan álló, ovális alakú vár falaiból ma már semmi sem látszik, azonban jelenleg is jól nyomon követhető a várat körülvevő egykori árok és sánc maradványa.
A kelet-nyugati irányban 38 méter, észak-déli irányban 20 méter méretű vár belső területén még most is jól láthatóak a Székely Zoltán által 1960-ban végzett feltárás kutatóárkainak nyomai, az ekkor előkerült falakat azonban ma föld takarja. A vár körüli árok legjobban a déli és nyugati oldalon figyelhető meg, ahol mélysége átlag 0,5 méter.

A leírás forrása: varak.hu /Karczag Ákos
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-03-15 23:21:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.