Vármegyeháza

Az egykori aradi Vármegyeháza a 20. század elején
Revoluției u. 79
Rövid leírás:
Az 1821 emelt vármegyei székház tervezője és kivitelezője egyaránt ismeretlen. Ma egyike a város kiemelkedő klasszicista stílusú műemlékeinek. Eredetileg ebben az épületben helyezték el a vármegye teljes vezetőségének irodáit, a hivatalokat és egy ideig itt működött a törvényszék is. Az árkádos kapubejárat boltíves, felső részén kovácsoltvas díszítés található. A bejárat fölött faragott kőoszlopocskákkal körülzárt erkély nyílik. A homlokzatot négy korinthoszi fejezetes féloszlop és két falpillér tagolja. A három középső emeleti ablak oromzatos, a többit vízszintes párkányzat zárja. A homlokzatot a konzolos párkány fölött nagy méretű, háromszög alakú timpanon zárja. A földszinti ablakok alatt, az ablakpárkányt tartó konzolok zárófejeként, valamint a két falpillér alján az államhatalmat jelképező domborműves oroszlánfejek láthatók. Az eredetileg három szárnyból álló, U alakú épület belső udvarát nemrég beépítettek. A kapu alatt két irányba lépcsős bejárat nyílik a folyosókra, onnan pedig a hivatali helyiségekbe. Az épület pincéjében egykor börtön is működött. A vármegyei rabok számára az egyik folyosón kápolnát alakítottak ki. A megyei közigazgatás bővítésekor, 1870-71-ben az épülettel szemben (a 81 szám alatt) egy hasonló, neoklasszicista stílusú ikerépületet emeltek. Az épület jelenleg a Megyei Pénzügyi Igazgatóság székhelyekéül szolgál.

Forrás: Újj János, A klasszicizmus az aradi építészetben. In: A honismeret szolgálatában (Szerk. Péter I. Zoltán), Nagyvárad, 2012, 313-322.

Kifogástalanul felújított épület

Kultúrpalota (0.168 km)