Megújulásunk támogatója:  

Városfalak

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 39,587'
Hosszúság (lon):
E 23° 34,884'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
MM-II-a-A-04431
Típus:
Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Mészárosok tornya, Izvorului(Forrás) utca 2. sz., falmaradványok: Monetăriei (Pénzverde) utca 1-3, Podului (Híd) utca 19.
Egyéb adat:
Nagybányán a 15. század elejéről származnak a legelső adatok a várfalra vonatkozóan. A településen azonban három erősség is volt egy időben, így az írott forrásokból nehéz az egyes várakra és várfalakra vonatkozó adatokat sorrendbe tenni. Komoly jelentősége volt a várost körülvevő várfalnak a 16. és 18. század folyamán a települést is érintő háborúk során.
Rövid leírás:
A középkori várost körülölelő városfal szabálytalan, majdnem kör alaprajzú lehetett, amelyen több torony és négy kapu is volt. Az egyes tornyokat a céhek tartották fenn, így volt Mészárosok tornya, Vörös torony, Szűcsök tornya, Kádárok tornya és Fazekasok tornya is. A városnak és a várfalnak több ostromot is ki kellett állnia. 1490-ben János Albert lengyel herceg ostromolta meg, majd az ország három részre szakadását követően az erdélyi fejedelemség határvidékévé vált és ettől kezdve a 18. század elejéig folyamatosan harcok színhelyévé vált. A kuruc háború után vesztették el a várfalak védelmi szerepüket és lassan elbontották a jelentős részét, amelyről azonban nem maradtak fenn pontos adatok. A 18-19. század fordulóján nagyrészt még megvoltak. Feltételezhető, hogy a folyamatosan terjeszkedő város újabb és újabb építkezései során bontották el fokozatosan.
A 18-19. századi lassú elbontása és a várfal helyére épült új épületek miatt ma már nyomvonala sem állapítható meg pontosan az egykor megépített erődítménynek.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-09 21:48:20
Az adatlap forrása:
 
 

Állapotjelentések

2016.06.26 10:54 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 47° 39,696' E 23° 34,806' - egyéb

Mint rom igazából már meg sem található! Helyreállított részét találtam, A HÍD KAPUJA néven.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.