Megújulásunk támogatója:  

Városháza

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 32,581'
Hosszúság (lon):
E 24° 33,450'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
MS-II-m-A-15575
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Piaţa Victoriei 2.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 19-20. század fordulóján Marosvásárhely rohamos modernizáción ment keresztül, melynek legfőbb mozgatója Bernády György polgármester volt. E program részeként rendezték a város vásárterét, melynek keretében 1905-ben pályázatot írtak ki új városháza megtervezésére is. A győztes terveket Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek készítették el. Az impozáns, három szintes, tornyos épületben minden, a város tevékenységéhez szükséges funkció helyet kapott a tűzoltóságtól és rendőrségtől a levéltárig, a fogdától a szolgálati lakásokig, a polgármesteri kabinet irodáitól a városi közgyűlés reprezentatív tanácsterméig.

Az eredetileg neobarokk stílusú, később zömében szecessziós díszekkel felöltöztetett épület kivitelezési munkái 1906-08 között folytak.

A téglalap alaprajzú ház egy hasonló alakú udvart ölel körbe. Fő homlokzata a térre néző keleti, melynek súlypontja a középtengelyben lévő, portikuszos főbejárat. Emögött jutunk a tágas lépcsőházon át az emeleti díszterembe. Az elegáns díszterem falait fa burkolat díszíti, ablakainak vitrázsain a magyar történelem jelentős alakjai szerepeltek, de ezeket 1919. után \"megőrzés\" céljából elszállították...
Az épület sarkait enyhén kiugró sátortetős rizalitok hangsúlyozzák. A homlokzatok díszítő elemei között magyaros szecessziós motívumokat és mozaikokat is találunk, köztük Róth Miksa műhelye, ill. a pécsi Zsolnay gyár termékeit. A homlokzatokon eredetileg szerepelt a város, ill. Erdély címere, de ezt később eltávolították.

Érdemes gyönyörködnünk az épület aprólékos gonddal megtervezett és szerencsésen fennmaradt szecessziós belső \"kiegészítő elemeiben\", ablak- és ajtókialakításaiban, csillárjaiban, falikarjaiban, rácsaiban, korlátaiban, kilincseiben is.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-09-02 18:18:32
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.