Városkapu, városfalak

Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
Modor
Egyéb adat:
A városfalak a belvárost ölelik nyugati, északi és keleti irányból. A koordináták az északi városkapura mutatnak
Rövid leírás:
Modor városának történelmi magját egy északnyugat-délkeleti irányú hosszú főutca és az abból nyugat felé kiágazó kisebb mellékutcák jelentik. Ezt a területet védelmezte az 1610 – 1646 között emelt városfalak és tornyok rendszere. Három kapun keresztül lehetett bejutni a borkereskedelméből meggazdagodott és 1569-ben a szabad királyi városok rangjára emelt városba. Ebből kettő a főutca két végén, míg a harmadik a Pozsony felé vezető délnyugati oldalt nyílott. Egy 1736-os látképen még ó-olasz bástyás erődítménnyel körbevéve ábrázolták a települést, ennek létezéséről azonban nem maradt fenn más adat. A vészterhes háborús idők elmúltával a város növekedését akadályozó falakat jelentős részét (az alsó kaput 1874-ben, a bazinit 1882-ben) lebontották. Napjainkat mindössze csak a négyzetes északi városkapu, a falak kisebb részletei a polgárházak közé beépülve és egy borozónak átalakított, kör alakú torony érte meg.

Forrás: Szatmári Tamás/várak.hu