Vasgyár központi épülete és romjai

Ipari objektum
A falu központjától keletre, a fő út déli oldalán.
Rövid leírás:
A falut 1364-ben említik először, de valószínűleg sokkal előbb keletkezett. Régi források szerint már a 12. században német bányászok dolgoztak a környékbeli hegyekben. Vasércbányáit a 17. században nyitották. A 18. században az Andrássyak tulajdonába kerültek. 1745-től Rahel György bérelte a vasolvasztókat. A 18-19 század fordulóján egymás után alakultak a vasipari vállalkozások. 1821-1913 között itt működött az ország egyik legjelentősebb vasgyára mely főként öntvényeiről volt ismert.

1805-ben a falu területén négy bucakemencés hámoregyüttest építettek. 1817-ben itt épült meg az akkori Magyarország legnagyobb vasgyára, majd 1838-ban felépült a finomvasöntöde is. Magyarországon először itt használtak hengeres fúvógépeket, amelyek segítségével a gyár nagyobb darabok öntésére is vállalkozott. Legnevezetesebb termékei a budapesti Lánchíd tartógerendái és láncegységei. Az 1855-ös párizsi világkiállításon a vasgyár ezüstérmet kapott. A dobsinai önkormányzat épületében található öntöttvas lépcsőt a dernői üzemben készítették az 1880-as években. 1913-ban végleg bezárták a vasgyárat.

(A leírás a www.vaskultura.hu honlap adatainak felhasználásával készült. Szíves segítségüket ez úton is köszönjük.)

Egy kisfilm a vasöntöde mai állapotáról:
2012-11-01 16:04:16

2014.06.19 14:14 ngabi állapot: 3 - koordináta: N 48° 38,493' E 20° 39,617' - egyéb

Nagy kár, hogy nem fordítanak időt és pénzt a régi épület konzerválására, mert csak romlik az állapota