Megújulásunk támogatója:  

Vashámor

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 18,361'
Hosszúság (lon):
E 25° 30,367'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Ipari objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Kis-Homoród partján
Egyéb adat:
A falu ma közigazgatásilag Szentegyház része.
Rövid leírás:
A Kis-Homoród vidékének vasfeldolgozásáról az első adatokkal a 16. századból rendelkezünk. Székely Mózes környékbeli földbirtokos, a későbbi fejedelem Lövétén bírt hámorral, melynek maradványai a falu központjában máig fellelhetőek.

A szentkeresztbányai vasművesség a lövétei iparból nőtt ki Gyertyánffy Jónás mérnök kezdeményezése nyomán, 1836 után, lövétebányai vasércet feldolgozva. A Kékfenyő határrészben, a Kis-Homoród vízi erejére támaszkodó gyártelep 1848-49-ben bekapcsolódott a forradalmi honvédelem háttériparába is: vasból ágyúgolyókat gyártott a honvéd hadseregnek. A hagyományos módszerrel, három vízikerékkel működő, különböző magántulajdonosok kezén lévő hámort végül 1948-ban államosították. A műemléki oltalom alá került hámort 1968 után restaurálták, újra működőképessé tették. A műhely legfontosabb termékei mezőgazdasági eszközök, eke- és szekéralkatrészek, kapák, ásók, balták, kalapácsok, stb. voltak. Ilyen állapotban maradt fenn egészen az 1980-as évekig, a környékbeli vasérc lelőhelyek kimerüléséig.

Az 1990-es évek elején privatizáció martalékává vált, elnyújtott téglalap alaprajzú, Homoród-menti épület teteje beszakadt. Azóta az üzem zömében fából készült alkatrészei is korhadnak, gombásodnak, pusztulnak. A gyárnak szinte minden, fémből készült alkatrészét ellopták, még azokat is, amelyeket laikus szemlélő szinte mozdíthatatlannak ítélt. kemencéi összeomlottak, csak a vastag kőfal áll mozdíthatatlanul.

(Forrás: Mihály János összefoglalása az Örökségünk c. lapban.)

Az igen fontos, védett ipartörténeti emlék ma a végső pusztulás állapotában van.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-09-08 18:21:21
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Sóskút (3.365 km)
Tájház (3.762 km)
Szélmalom (8.353 km)
Almási-barlang (10.136 km)