Megújulásunk támogatója:  

Vasúti felüljáró


Forrás: Peter Paulík könyve
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 10,365'
Hosszúság (lon):
E 17° 7,405'
Védettség van?
nem
Típus:
Híd
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Sliačska utca közepén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 19. század második felében megindult fejlődés nyomán, majd a 20. század eleji változások következtében Pozsony városa nagyra nőtt. Az ipari és kereskedelmi fejlődésének egyik fontos ütőere a vasúthálózatba való bekapcsolódása volt, melyre az 1840-es években került sor.

A magyar országgyűlés 1836-ban határozta el a Pestet Vácon, Érsekújváron, Pozsonyon keresztül Béccsel összekötő vasútvonal megépítését. A vonalat a Magyar Középponti Vasúttársaság 1844-ben kezdte építeni. A vonal ezen a Pozsony-Párkánynána közti szakaszán 1851-ben indulhatott meg a forgalom. A tervek szerint számos hídra és felüljáróra volt szükség a különféle vízfolyások, völgyek és utak áthidalására. E hidak jelentős része máig megmaradt, igaz, némelyiket az elmúlt másfél évszázad alatt megerősítették, vagy kiszélesítették. E hidak jellegzetessége, hogy nyílásaikat több soros tégla boltívekkel oldották meg, míg falazatuk világos színű terméskőből - tört kőből, vagy olykor kváderből - készült.

E hidak egyike a Pozsony Újváros nevű, északi külvárosában álló vasúti felüljáró, amely az Érsekújvár felől érkező vasútvonalat vezeti át a mai Sliačska utca fölött. Az építése óta jócskán megnövekedett forgalmi igényeknek megfelelően a 2. világháborút követő évtizedekben a vasúti hidat nyugat felé alaposan kiszélesítették, illetve vasalt beton részekkel erősítették meg, így ma csak kelet felől mutatja eredeti arculatát.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-12-03 13:14:10
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.