Vay-kastély

Cím:
A település egykori Harkács (Harkač) nevű településrészének közepén, a fő utcával párhuzamos mellékutcában.
Gömörfalvát Harkács és Sánkfalva közigazgatási egyesítésével hozták létre 1960-ban.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű Harkács faluban a Vay család a 18-19. században szerzett jelentősebb birtokot. Kastélyuk az 1770-es években épült fel barokk stílusban. A téglalap alaprajzú, egy emeletes, kontyolt nyereg tetős, ma cseréppel fedett épület kilenc tengelyes utcai főhomlokzatának tengelyében enyhe középrizalit ugrik előre. Udvari homlokzatának tengelyében nyílik főbejárata, mely fölött az emeleti párkány fölé barokk vázák által díszített attikafal emelkedik.

Az államosított, teljesen tönkretett és lepusztult, ablak- és ajtó nélkül álló épület felújítása az 1970-es években elkezdődött, de a tető felújítása után elakadt. Ez mégis elegendő volt arra, hogy a ház teljes tönkremenetelét és gondozatlansága nyomán várható összedőlését megakadályozza.

A kastély egykori parkja megsemmisült, annak túlsó (nyugati) végében modern alapiskola épült fel.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)