Veress-Incze kúria

Mezőgazdasági objektum
Cím:
A település központjában, a fő út déli oldalán lévő útkereszteződésben, a templom keleti szomszédságában

Az udvarház kisméretű nyílásokkal áttört, északi oldalát mutatja az utca felé, előkertjében ma elvadult díszcserjék láthatóak. Az udvar felőli homlokzathoz a középtengelyben elhelyezett, timpanonos lezárású, árkádos tornácot ragasztottak, melynek volutákkal díszített, barokkos oromfala félig már leomlott. Mai formájában kétmenetes, hatosztatú udvarház, amelynek boltozatos szobái és kisméretű ablakai vannak, ezek egy korábbi épület bővítését feltételezik. Ezt bizonyítja az a vakolatrétegbe bekarcolt amírozásra emlékeztető geometrikus motívum is, amelyhez hasonló a szentkatolnai Sinkovits kúria oldalán került elő.

A kúria ma a Lisznyából ideszármazott Incze család jogutódjainak tulajdona.

Horváth-kúria (3.057 km)