Viadukt

Híd
A falutól északkeletre
Rövid leírás:
A Baráttelke és Koprás falu közötti hegyek egyik völgye fölött feszülő, bizarr, befejezetlen híd jellegzetes terméke Közép-Európa és az egykori Magyar Királyság fordulatos és szomorú, 20. századi történelmének. Megépültének kiváltó oka az 1938-as ún. I. Bécsi Döntés volt, melynek során Csehszlovákia déli, zömmel magyarlakta sávját Magyarországhoz csatolták. Ez az etnikai szempontokat figyelembe vevő határ viszont az egykori közös haza mindkét utódállamának rendkívüli gondokat okozott. A maradék Dél-Szlovákia pl. elvesztette vasúti összeköttetését a gömöri iparvidék egy részével. Ennek újbóli megteremtése érdekében, óriási erőfeszítéssel új vasutat kezdtek építeni Nagyszabos (Slavošovce) és Hizsnyó (Chyžné) között, extrém, hegyi terepen. Ennek részeként épült viadukt Baráttelke határában, egy mély völgy áthidalására. A vasbeton híd hossza 120 méter, hatalmas középső ívének fesztávolsága 52 méter, legnagyobb magassága 18,7 méter.

A híd sohasem készült el. 1945-ben, a II. Világháború végén ugyanis e terület újból visszatért Magyarországtól Csehszlovákiához, így erre az összeköttetésre már nem volt szükség.

A leírás adatainak forrása:
Peter Paulík: Mosty na území Slovenska című könyve.