Világháborús emlékmű

Világi plasztika, szobor
A falu központjában, a volt piactéren, a plébánia udvarának bejárata mellett.
Rövid leírás:
A lövétei világháborús emlékmű egyedi sorsa, megmenekülésének, a kommunista diktatúra alatti, félig titkos újraállításának hallatlan izgalmas története az erdélyi magyarság 20. századi kálváriájának, de egyben minden akadályt leküzdő, erős megmaradási vágyának jelképe.

Az I. világháborúban elesett lövétei katonák nevét megörökítő emlékmű eredeti formájában azután épülhetett meg, hogy a II. Bécsi Döntéssel Észak-Erdély és a Székelyföld újra Magyarország része lett. A Bencze József helyi kőfaragó által készített emlékoszlopot és mellette az Országzászlót 1941. augusztus 20-án avatták fel a falu fő terének közepén, hatalmas ünnepség keretében.

Az egyszerű hasáb alakú, kváderkövekből épült, felül ívesen záródó oszlop elülső oldalát a Magyar Királyság korona nélküli egyesített címere díszíti, fölötte felirat hirdeti: \"ÍGY VOLT, ÍGY LESZ!\" Az emlékmű oldalainak tetején a magyar apostoli kettőskereszt jelenik meg, és ide vannak felvésve az I. Világháborúban elesett lövétei katonák, tisztek és bakák nevei.

Az 1944-45-ben újra román fennhatóság alá került országrészben aztán a magyar címert és a jól ismert magyar irredenta jelmondatot tartalmazó emlékmű a kommunista hatalom számára elfogadhatatlanná vált. Ellehetetlenítésére, erkölcsi lezüllesztésére azt találták ki, hogy a falu új, szocreál kivitelű üzletházát pont az emlékmű elé építették fel 1965-68-ban. Így az oszlopot, bár nem bontották le, mégis eldugták: az áruház hátsó udvarába, bekerített helyre került, különféle göngyölegek, ládahalmok közé. A méltatlan elbánás - politikai hovatartozástól függetlenül - igen sok lövéteit felháborított, így, miután minden fórumon igyekeztek - sikertelenül - tiltakozni, elhatározták, hogy saját kezükbe veszik az ügy elintézését. Bizottságot alakítottak, amely megszervezte az oszlop áthelyezését. A Ceauşescu-diktatúra kellős közepén, szinte konspirációs körülmények között megszervezték a szükséges pénz közadakozásból való összegyűjtését, megkeresve akár messzi városokba elszármazott lövéteieket is. A szükséges építőanyagokat, szállító eszközöket, szakmunkát a lövétei néptanács és a bányaüzem, ill. a szomszédos szentkeresztbányai vasüzem vezetői és dolgozói \"szerezték\", az építészeti terveket egy innen elszármazott szakember készítette el. A több lépcsős kivitelezés 1979-ben kezdődött el és 1982-ben fejeződött be a környezet rendezésével. A helyi mesteremberek és más lakos kétkezi munkájával újra állított emlékmű némiképp bővült is, hiszen az új helyén annak hátterét képző, szép kőfalon két öntött lapot is elhelyeztek. Egyiken egy csatajelenet látszik, míg a másikon a II. Világháborúban elpusztult lövéteiek nevének felsorolása. Szinte hihetetlen, de igaz: magyar irredenta emlékművet állítottak Romániában, 1982-ben! Az egész falut megmozgató esemény minden részletéről pontos jegyzőkönyvet, naplót vezettek az emlékmű bizottság tagjai, így e nem mindennapi történet kivételesen jól dokumentáltnak mondható.

A kommunista állambiztonsági szervek persze tudomást szereztek az emlékműről és azt címere, valamint felirata miatt irredentának titulálták. Éveken át követelték annak eltávolítását, vagy a címer és a felirat levésését. Végül az emlékmű-bizottság a címert levakoltatta - megakadályozva ezzel annak elpusztítását. Az 1989-es romániai \"forradalom\" napjaiban az emlékművet haladéktalanul megtisztították, így azóta eredeti szépségében látható.

(Forrás: Pro Lövéte, Lövéte falu honlapja: www.lovete.hu)

Tájház (0.016 km)