Megújulásunk támogatója:  

Vityál vára


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 41,293'
Hosszúság (lon):
E 24° 57,214'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól kb. 3 km-re, északra lévő hegytetőn
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az egykor Maros-Torda vármegyéhez tartozó Nyárádremetétől (korábbi nevén Köszvényesremetétől) É-ra, 3 km-re fekvő, kb. 800 m magas dombtetőn Árpád-kori vár maradványai rejtőznek a sűrűben. A 12-13. századi várról – mely a korai kelet-erdélyi határvárak egyik tagjának tekinthető – írásos adat nem maradt fenn. Egy 1586-os határjárásban Vityal várromját mint a nyárádremetei határ északnyugati szélét említik.

Orbán Balázs adja ez erősség első részletes leírását. Mint írja, „E vár idomát nem elfogadott műalak, hanem a hegy fennlapjának idomzata határozta meg, s miként a hegy lapályos teteje, úgy a vár is körített szögletekkel bíró négyszög alakú volt; a még ölnyi magasságban fennálló várfalak 246 lépés kerületűek. E falak négyláb szélesek, válogatott trachyt-darabokból forró mésszel oly szilárdon épültek, hogy még most is bonthatatlan tömörségben dacolnak az idő romoló hatalmával…”.
Napjainkban a hegyorom peremén tojásdad alakú, 56 x 40 m-es, teljesen lepusztult falgyűrű húzódik, melynek alapozási szintje fölé a hegytető kb. 4-6 m-el emelkedik. A sok habarccsal összerakott andezitfal helyenként égésnyomokat mutat, vastagsága 1,55-1,7 m. A hegy Ny-i és É-i oldalát sánc védi, mely árokkal kiegészítve átvágja az ÉK felé csak enyhén lejtő, elkeskenyedő hegygerincet, melyet ettől ÉK-re egy további sánc is tagol. Egy következő építési periódus során a fenti falgyűrű ÉK-i oldalát egy keskenyebb, 1,4 m vastag falszakasszal, valamint egy kb. 9 x 8 m-es, négyszögű toronnyal bővítették, mely utóbbinak maradványai ma is megfigyelhetők. A vár sok kincskereső gödörrel feldúlt belsejében kőépület nyoma nem látszik.

A leírás forrása: varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-06-06 14:25:16
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Ferences templom (8.534 km)
Görgény vára (11.678 km)
Bernády-villa (14.075 km)
Unitárius templom (16.550 km)