Megújulásunk támogatója:  

Vörös Rák patika

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,717'
Hosszúság (lon):
E 17° 6,404'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Lakóépület és üzlet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Michalská 26. 811 03 Bratislava
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Mihály-kapu előretolt kapuerődjébe a „Zwingerbe” beépített barokk polgári ház nem mindennapos élményt nyújt. Az egykori Vörös Rák patikának otthont adó arányos barokk épület fiatalabb, mint maga a pozsonyi gyógyszertár (ma múzeum).
A 19. század első felében egyébként a klasszicista, empire és biedermeier stílus a patikák berendezésénél gyakran együtt jelentkezett. Az úgynevezett „bécsi empire” stílus legszebb példája ugyanakkor az egykori pozsonyi „Vörös Rák” patika enteriőrje. A három ablak nélküli fal mentén helyezkedik el a pácolt bükkfából készült bútorzat, amelyet munkaasztal és a kézi mérlegek számára készült állványzat egészít ki. A berendezést a gyógyszerek tárolására és feldolgozására szolgáló, 18. század második felétől a 20. század közepéig terjedő időszakból származó fajansz-, kő-, fa-, porcelán- és üvegedények egészítik ki. A helyiség hangulatát a gyógyászati témájú barokk-klasszicista festmények, a díszített korlátok és a mennyezeten lévő figurális kompozíciók teszik teljessé.
*
Végezetül idézzük ide Kosztolányi Dezső: „Alakok/ a Gyógyszerész” c művének néhány sorát:
- Hány gyógyszertárunk van?
- 1164.
- Melyik a legrégibb?
- A pozsonyi „Vörös rák”. Ez már a tizennegyedik században megnyílt. Ebben az időben Budán is több apothekárius működött.
- Mit árultak ezek?
- Gyógyfüveket, de amellett mindent, amit az alkímia kisütött. Régi tégelyekről látjuk, hogy patikájukban volt porrá őrölt ökörszarv, teve velő, anyatej, kutyatej, sőt axungia hominis is, emberzsír.
- Honnan szerezték be az emberzsírt?
- Alkalmilag. Sok ilyen emlék vall arra, hogy a varázslókkal tartottunk közösséget. Bagdadban alapították az első patikát, az arabok. Két gyógyszerünk elnevezése, az „alkohol” és a „szirup” arab szó, azóta egészen átment a köznyelvbe. A középkorból maradt az a szokás is, hogy a patikák cégérére kígyót fessenek: az akkori füvészek kígyót szögeztek szemöldökfájukra.
Adatlapot készítette:
Marcius
Adatfelvétel ideje:
2011-11-28 15:15:35
 
 

Állapotjelentések

2013.03.09 23:59 szépmíves állapot: 5 - egyéb

Csak hogy legyen képünk is hozzá...

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.