Vöröskő vára

A kép forrása: hirek.sk
A falutól nyugatra lévő hegyen. Megközelíthető Gidrafűrész falu felől is.
A vár neve szlovákul: Červený Kameň, németül Rothenstein.
Rövid leírás:
A 13. században épített vöröskői vár a Magyar Királyság nyugati határait őrző védvonal fontos eleme volt. Építtetését IV. Béla király rendelte el. A királyi várat később Csák Máté vette meg, majd volt a Thurzók birtoka is. 1535-ben megvették a Fuggerek, akik komoly erődítménnyé építették át a várat. A régi védműveket elbontották. A rézbányászatot is uraló család hatalmas raktárhelyiségeket építtetett a rézérc tárolására. A védművek ez időben a legmodernebbeknek számítottak, s ekkor készült el a ma is látható külső és belső vár, amiket vizesárok választ el egymástól.

1583-től az 1945-ös államosításig a gróf Pálffy-család a vár tulajdonosa. A család a barokk korban pompázatos kastéllyá építette át a várat. Ekkor készült például a Sala Terrena, amelynek gazdag freskózata ma is megtekinthető.

A nagy kiterjedésű, teljes épségben megmaradt várban ma a Szlovák Nemzeti Múzeum kiállítótere van. Gazdag fegyvergyűjtemény, bútorgyűjtemény valamint az Arany Sas gyógyszertár berendezése tekinthető meg a várban.

Pálffy-kastély (5.475 km)
Pálffy-kastély (5.482 km)