Vörösvágási faszenes nagyolvasztó

Ipari objektum
A faluból délre, Vörösvágás felé vezető út mellett kialakult egykori gyártelepen.
Rövid leírás:
Szirk a 13. században keletkezett bányászok és favágók településeként. A vasérc itteni bányászatáról az első említés 1570-ből származik. A Sturmanok 1758-ban megvásárolták a községet, ekkor kezdett fejlődni a bányászat és a kohászat a településen. Előbb a községtől délnyugatra fekvő a Rónapatakhoz tartozó lelőhelyek kitermelése indult meg, majd Szirk közelében is bányák nyíltak. A falutól keletre emelkedő Vashegy majdnem tisztán vasércekből áll. Itt működött a Rimamurány-salgótarjáni Vasmű Részvénytársaság egyik jelentős bányatelepe. Az itt bányászott vasércet 13 km hosszú drótkötélpályán szállították a társulat likéri kohójába. 1871-re a Vörösvágás (Červeňany) nevű településrészen megépült a vasmű. 1878-tól a Coburg család birtokában működött helyi érceket feldolgozva 1903-ig.

A pilléres nagyolvasztó működéséhez szükséges levegőt gőzgéppel hajtott fújtató szolgáltatta. Ezt leszámítva a kohó a maga korában már elavultnak számított, hiszen a legtöbb nagyolvasztót már koksszal fűtötték. A Coburg uradalom hatalmas erdőségei azonban olcsóvá tették a faszenet, ezért évtizedekig nyereségesen működött. Az egykori ipartelepen mára kevés értékes épület maradt fenn, ezek legfontoabbika a tört kőből épült, ma jó karban lévő nagyolvasztó, amely ipari műemlék.

A leírás a vaskultura.hu honlap adatainak felhasználásával készült el, szíves segítségükért itt is köszönetet mondunk.

Harangtorony (5.031 km)