Megújulásunk támogatója:  

Wittmann-Pauli-palota


A kép forrása: D-FENS / Panoramio

A kép forrása: Wizzard / wikipedia.org
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,606'
Hosszúság (lon):
E 17° 6,385'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Városi palota
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Ventur utca 11., a Prépost utca sarkán.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Magyar Királyság nyugati határszélén épült, nagy múltú Pozsonyt a középkorban zömmel német, kisebb részben magyar polgárok lakták. A korábban nem különösebben kiemelkedő város akkor szerzett országos jelentőséget, amikor a 16. század közepén a törökök elfoglalták az ország korábbi központját. Ekkor helyezték a biztonságosabb - és Bécshez, a Habsburg-házi magyar királyok valódi székhelyéhez közeli - Pozsonyba a legfőbb kormányszerveket, itt működött az országgyűlés, itt koronázták a királyokat. Ezzel a város az ország egyik fontos gazdasági, kulturális, vallási és oktatási központjává vált. A fallal körülvett óvárosban, különösen a béke beköszöntével, a 18. században számos Habsburg-párti magyar főúr és egyházi főméltóság építtetett látványos, státusszimbólumnak számító, emeletes, barokk, vagy klasszicista palotát - a leggazdagabbak akár többet is.

Ezek egyike a Ventur és Prépost utcák sarkán emelkedő, nagy méretű De Pauli-, vagy amint a két szomszédos épület egybekapcsolódása után nevezik, a Wittmann-Pauli-palota.

A telken korábban minden bizonnyal egy, a 15. században épült királyi kúria állhatott, melyben a városon átutazó magyar uralkodók rendszeresen megszálltak. Ennek helyén 1775-1776-ban épült fel a mai, barokk stílusú palota Franz Römish tervei szerint. A szabálytalan, rombusz alakú sarokteleknek megfelelő alaprajzú, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, négyszintes, nyeregtetős palota építtetője Leopold de Pauli, a Habsburgok hatalmas, személyes (családi) birtokainak kormányzója volt. A Ventur utcára néző, 11 tengelyes főhomlokzatból három tengelyes középrizalit ugrik előre, benne a kőből faragott, díszes keretezésű főkapuval.

Pozsonyban ritkaság számba megy, hogy az épületnek kis, zárt hátsó kertje is van. Az apró zöld szigeten egy gyönyörű, rokokó stílusú, kerti pavilon áll.

A főhomlokzaton szép - szlovák nyelvű - bronz tábla emlékezik meg arról, hogy 1820-ban e házban adott koncertet a 9 éves csodagyerek, zongorista és későbbi zeneszerző-óriás, Liszt Ferenc.

A házban ma a pozsonyi Egyetemi Könyvtár működik. Ennek megfelelően a ház négy szárnya által közrezárt belső udvarát üvegtetővel fedték le, ezzel is hasznos teret alakítva ki.

Forrás: wikipedia.org
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-05-21 16:40:12
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Zichy-palota (0.028 km)
Pálffy-palota (0.074 km)
Roland-kút (0.129 km)
Segner-kúria (0.129 km)
Erdődy-palota (0.148 km)