Wolf-ház

Városi palota
Museumgasse 1.
Rövid leírás:
Nyugat-Magyarország ma Burgenlandban fekvő részén csak Kismarton rendelkezett már a középkorban is teljesen kialakult zsidó közösséggel, zsinagógával, mikvével és rabbival. A kuruc háborúk alatti zavargások és fosztogatások után Wertheimer Sámson (1658-1724) udvari zsidó segítségével épült újjá a kismartoni zsidó hitközség, aki Kismarton tiszteletbeli rabbija és címzetes magyarországi nagyrabbi volt. Az uradalom 1848-as megszűnése után véget ért a függőségi viszony a földbirtokos Esterházy-családtól és a zsidó hitközség önálló falusi községgé vált, szabad és egyenjogú polgárokkal. Kismarton 1836-ban 900 zsidó lelket számlált, míg 1934-ben már csak 462-õt, és 1938-ban, röviddel az Anschluss után 446 zsidó élt Kismartonban. A közösség ezután menekülni kényszerült és alig pár hónap alatt szétszéledt Kismartonból.

A Wolf borkereskedő család Kismarton zsidó negyedének legjelentősebb és legismertebb családja volt. Wolf Sándor (Alexander) nemcsak borkereskedő volt, hanem mű- és judaikagyűjtő is. Magánmúzeuma helyén ma a Burgenlandi Tartományi Múzeumot találjuk és a mai Wolf-kert egyben a Wolf-család mauzóleuma.

Wolf Sándor vagyonos zsidó borkereskedő családból származott. A Bécsi Kereskedelmi Akadémia és a Bécsi Egyetem hallgatója volt, majd 1901-ben testvérével átvette az atyai cég vezetését. A dalmáciai Splitben került kapcsolatba régészeti ásatásokkal és már 1902-ben megkezdette Kismarton és környéke régészeti feltárását. Kis magángyűjteményét antik tárgyak és olyan judaikák vásárlásával egészítette ki, melyek szűkebb hazáját jellemezték. 1925-ben Wolf Sándort Burgenland tiszteletbeli tartományi restaurátorának nevezték ki és 1926-ban a Burgenlandi Tartományi Múzeum tiszteletbeli alapítója lett. 1930-31-ben kezdte meg a burgenlandi zsidó központi levéltár létesítését. Gyűjteményének és a zsidó könyvtár bővítésének érdekében több szomszédos házat vásárolt meg, így 25 helyiségre bővítette múzeumát. Tudományos munkásságát számos szakmai publikációja is tükrözi.

Miután Wolf már a szülői házban megismerkedett Herzl Tivadarral, csatlakozott a cionista mozgalomhoz és 1923-ban ellátogatott Palesztinába. Az 1938-as nemzetiszocialista hatalomátvétel után Wolf elhagyta Kismartont. Trieszten keresztül érkezett 1939-ben Izraelbe, ahol Haifában telepedett le. Gyűjteménye egy részét örökösei eladták Burgenland Tartománynak, ez képezi a Burgenlandi Tartományi Múzeum alapját, A híres műgyűjteményt 1959-ben Svájcban árverezték el.

A Wolf-ház számos ismert személyiség kedvelt találkozóhelye volt. Vendégei voltak pl. Anton Wildgans, Hugo von Hofmannstahl, Franz Werfel vagy Felix Salten írók vagy Wilhelm Kienzl, Edmund Eysler és Anton v. Webern muzsikusok.

A leírás és a képek forrása:
Eva Schwarzmayer - Herbert Brettl - Koloszár Tamás - Balázs Edit - Szarka Lajos: Zsidó emlékek a Nyugat-Pannon EU régióban. (Burgenland, Gyõr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye). Szombathely, 2008.

Zsidó múzeum (0.038 km)
Leinner-ház (0.047 km)