Zeleméry-Rákóczi várkastély

Borša
Rövid leírás:
A várkastély dél felé nyitott „U” alakú alaprajzú, kétszintes. Északi szárnyának nyugati fele és nyugati teljes szárnya a 1579-1638 közötti időszakban épült fel. Erre utal az első írott forrás a Rákócziak 1631-ben felvett inventáriuma. Ebben az időben biztosan állt a kastély nyugati és északi szárnya, s akkor frissen épült a ma is álló északnyugati sarokbástya. Az udvar délkeleti sarkában található szintén meglévő pincéhez az udvari nagykonyha csatlakozott, felette szálláshellyel, kamrákkal. Az nyugati szárny északkeleti bővítésében voltak a női lakosztályok, attől északra, a bástyában létrejött két helyiségben a férfi lakószárny. A nyugati szárnyban a fogadóterem, az ebédlőpalota és a gyermekek szobái következtek, mellettük a nevelő-oktató deák szobája.
Az 1638. évi újabb inventárium egy jelentős kiépítés végén rögzíti az állapotokat. A kastély nyugati szárnyát dél felé bővítve, megépítették a délnyugati sarokbástyát, valamint a kétszintes, boltozott pincés, vendégek befogadására szánt déli szárnyat. A kibővített kastély emeletén az északnyugati sarokbástyában maradt a férfi fejedelmi rezidencia, a női szárny viszont a frissen megépült déli részbe költözött. A komfortos kialakításra utal, hogy már 1631-ben megépült a női szárnyban a faszerkezettel leválasztott fürdőhelyiség. Az új termek mennyezetét festették, \\\"aranyos gombokkal\\\" díszítették, az ajtók festettek, berakásosak, s díszesen vasaltak voltak.
A kastély körül kiterjedt uradalom feküdt, keletre pajták, kocsiszínek álltak. A Ronyva mellett, a kastélytól északnyugatra malom állt, a malomtól északra, a Ronyván túl feküdt a gazdasági majorság. A déli szárny előtt a kastély és a Bodrog közötti területen reneszánsz kert feküdt, egyik része \\\"gyümölcsös\\\", a másik lugas kertként kialakítva. 1674-ben itt született II. Rákóczi Ferenc.
A Rákóczi szabadságharc leverését követően a kastély fokozatosan leromlott, illetve gazdasági épületté vedlett át. A 18. század végén épülhettek meg a keleti és északi várfalak mellett az aztán 1940 körül elbontott barokk gazdasági épületszárnyak.
sebijo
2011-03-09 15:05:28

2014.06.22 12:34 ngabi állapot: 4 - egyéb

Sikerült bejutnunk a várba. Éppen egy Borlovagok ünnepség folyt. A vár sajnos nem a legjobb állapotban van, a bölcső mellett van egy kis adományláda, gyűjtenek a felújításra