Megújulásunk támogatója:  

Zrínyi vár
Ország:
Horvátország
Szélesség (lat):
N 45° 16,263'
Hosszúság (lon):
E 14° 34,062'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kraljevica
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Kraljevica települése, Hreljin ősi városától nyugatabbra, a Bakari öböl kapujában helyezkedik el. A helység, Bakarachoz hasonlóan, Hreljin kereskedelmi és halászati kikötője volt. Noha a turisztikai kiadványokban gyakran idézik, hogy Kraljevicát először a 13. században említették meg (olyan helyként, mely menedéket nyújtott 1242-ben a mongolok elől menekülő IV. Béla magyar-horvát királynak), a település azonban egyike a tengermelléki városok legfiatalabbjainak, így valószínűleg csak a 15. században alapították meg. Először Portus Regius név alatt említődött meg, egy 1525-ös okiratban, amikor is Frangepán Bernardin gróf tulajdonában volt. Valamivel később (1544-ben), mint ahogy Hreljin is a Zrínyiek kezén található. A Zrínyiek építették Kraljevica Öreg (Stari) és Új (Novi) kastélyát is. Nem kizárható, hogy Kraljevica már annak előtte is kikötőként és faanyagraktárként szolgált, ahonnan leginkább Velencébe szállították a kitermelt fát. Zrínyi Péter építette ki itt azt a kikötőt, melynek helyén annak előtte valószínűleg egy halászfalu volt, mely a tonhalhalászat egyik legfontosabb központja volt. A kikötő forgalmának nagyon élénknek kellett lennie, mivel Novi Vinodolski lakosainak 1653-as urbáriumában, az ottani kapitány rendeletileg tiltotta meg, hogy több árút vegyenek, vagy adjanak el, mint Bakaracban, Bakarban és Kraljevicában összesen. Kraljevica lett a Zrínyi család adriai gazdasági és katonai tevékenységének a támaszpontja.
Kraljevicában két kastélyt is építettek, melyek rendeltetésük, illetve építési idejük alapján, inkább palotaként, mint erődítésként működtek. A kraljevicai Öreg várat (Stari grad, nevezik Zrínyi kastélynak is) közvetlenül az öböl fölött, a 17. században építették fel. Ez egy háromszintes épület, épületszárnyakkal mindkét, árkádokkal ellátott belső udvara körül. Az udvarokat kőlapokkal burkolták le. Az egyik udvar közepén egy ciszterna található, melynek káváján a C.P.A.Z (comes Petrus a Zrinio) felirat olvasható. A ciszternát egy alacsony, kőből épített fallal övezték. A kastély főhomlokzatán, egy masszív (1790-ben épült) harangtorony áll, míg a főhomlokzat mellett a Szt. Miklós templom egyhajós épülete található, melynek hajóját utólag keresztboltozattal boltozták be. A templom eredetileg só-raktárnak épült és csak a 18. században alakították át szakrális célokra. Az idők során számtalanszor átépített kastélyban helyezték el a parókiát, de számos közigazgatási hivatalnokot is itt szállásoltak el, aminek következtében a közigazgatási hivatal is ténylegesen ide költözött. Sőt, a közigazgatási hivatal szervezete, ma is az Öreg kastélyban található, de mellette számos üzlet és egy étterem is itt nyert elhelyezést. A kastély felsőbb emeleteit, lakások céljára alakították át.
Forrás:
Branko Nadilo: Građevinar folyóirat (2002.) 2,
Adatlapot készítette:
Patikus
Adatfelvétel ideje:
2011-06-09 11:22:09
 
 

Állapotjelentések

2011.06.13 01:55 Patikus állapot: 4 - koordináta: N 45° 16,228' E 14° 34,032' - egyéb

Ez az "Öreg Vár ", annyira körbeépült a kis városka központjával, hogy szinte nehéz is megtalálni. Kívülről nem is nagyon néz ki valamikori várnak.
Egyes részei teljesen városiasított épületeknek látszik, és úgy is használják , üzleti és hivatali célokra. Csak az egyik udvari részbe tudtam bemenni, az kissé elhanyagolt. Az "Új Vár " / Novi Grad / amelyiket Frangepán kastélynak ismernek szinte eredeti formájában áll az öböl szélén, igazi VÁR.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Terszát vára (11.150 km)
Fiumei kikötő (11.753 km)
Adria-palota (11.870 km)
Vasútállomás (12.593 km)
Andrássy-villa (21.135 km)