Zsidó múzeum

A kép forrása: itourmap
Unterbergstrasse 6.
Egyéb adat:
A város területén már az őskorban is éltek emberek, a Burgstallon a Hallstatt-korban település állt. A kora középkorban földvára volt, majd 1371-ben kiépül a várost övező védfal. A hagyomány szerint e védművek erősségéről nevezték el a várost Eiserne-nek, azaz vasból való-nak.
Rövid leírás:
A lakóház és magánzsinagóga Kismarton egykori gettójának területén épült. Az Unterbergstrasse elején ma is látható az oszlop, rajta azzal lánccal, amit a 18. század végétől 1938-ig a sabbat idején kihúztak, hogy senki ne zavarja a zsidók szombati pihenését.
A kétszintes barokk sarokházat 1719-ben építtette Samson Wertheimer császári hadiszállító. Ő szervezte meg a helyi zsidó hitközséget is, s Kismarton tiszteletbeli rabbijaként engedélyt kapott egy magánzsinagóga berendezésére. Ez a zsinagóga - a városival ellentétben - szerencsésen túlélte az ún. \"kristályéjszaka\" barbár pusztítását, így ma is eredeti berendezésével látogatható. Falfestményei a 19. századból valók.

Az épület alsó és emeleti szintjei közötti mezőket növényi motívumokkal díszítették. A középpontban lévő, kőkeretes kaput felül vázák díszítik, a felette lévő reliefmezőben két sas és Merkúr-bot látható. A ház sarkán háromablakos, kúpfedésű, 3/4-ed kör alakú zárterkély van.

A házban ma a zsidó múzeum működik. Az imaterem mellett megtekinthetők a zsidó hétköznapi élet kellékei, a rituális tárgyak, és van egy történelmi kiállítás is.

Wolf-ház (0.038 km)
Leinner-ház (0.068 km)