Zsidó temető

Temető
Sankt Andräerstraße
Rövid leírás:
A 17. század második felében a Bécs melletti Heiligenkreuz-i cisztercita rend barátudvari (Mönchhof) birtokán megtelepedett zsidókat a huszárok megtámadták és kifosztották. A kolostor apátja erre elrendelte a zsidók kiutasítását a birtokról, hogy megakadályozzák a további "kellemetlenségeket". Esterházy Pál engedélyezte számukra a letelepedést a szomszédos Esterházy-birtokon, Boldogasszonyban. Az elsõ írásos emlékek 1696-ból származnak, létszámuk a gyermekekkel együtt 100 fölött volt. A zsidó hitközség számbeli csúcspontját 1876-ban érte el 864 fõvel. Ezután folyamatosan csökkent a számuk, 1934-ben már csak 386 zsidó élt Boldogasszonyban.

1938-ban Ausztriát bekebelezte a náci Németország, amely az ausztriai zsidóságra nézve tragikus következményekkel járt. A boldogasszonyi zsidóság egy részét már rögtön 1938 márciusában elüldözték, a településen pedig átmeneti gyűjtőtábort hoztak létre a környék zsidó lakossága számára. Végül a település teljes zsidó lakosságát elhurcolták. Mintegy felük elpusztult a holokauszt során, míg a többiek szétszóródtak a világban.

A ma gondosan rendben tartott, 2.900 m2 területű zsidó temető Boldogasszony község délkeleti szélén fekszik, a Mosonszentandrás (St. Andrä) irányába vezető országút településszéli nagy kanyarjában. A temető régebbi részét, annak használata idején sokáig nem tudták a szükséges mértékig megnagyobbítani, mert a környékbeliek megtagadták az ingatlaneladást a zsidóknak. Ezért aztán felszínét többször feltöltötték, így három egymás felett fekvő rétegből áll.

A leírás és a kép forrása:
Eva Schwarzmayer - Herbert Brettl - Koloszár Tamás - Balázs Edit - Szarka Lajos: Zsidó emlékek a Nyugat-Pannon EU régióban. (Burgenland, Gyõr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye). Szombathely, 2008.

Kálvária (0.209 km)
Falumúzeum (4.646 km)