Zsidovin vára

Régészeti emlék
A település külterületén, a falutól mintegy 1 km-re, északra
Rövid leírás:
Az erődített udvarház csekély nyomai a település külterületén, a falutól mintegy 1 km-re, északra találhatóak a Berzava folyó északi partjának közelében. Építtetője a XIV-XV. században a Himfy család volt.

Közvetlenül az erődítmény mellett volt található Pogányosremete mára már teljesen elpusztult középkori falu, valamint ennek plébániatemploma is, melynek maradványai ma is megtalálhatóak a közeli Ciclau erdő szélén, a fák között. Az erődítmény ettől a templomtól 200 méterre délnyugati irányban állt, a Patruinei nevű sík teraszon. A mérések szerint az épületcsoport egy 150 méter hosszú, és 110 méter széles nagyjából ovális alaprajzú területen feküdt, amelyet egy ma már szemmel alig észrevehető 10 méter széles árokkal vettek körbe. Falmaradványoknak nincsen felszíni nyoma, de az 1986-1987-ben folytatott régészeti kutatás a XII-XV. századból,és a korai vaskorból is talált leleteket.

zsófi94

Kövesd vára (11.912 km)