Zsinagóga

Zsinagóga
A Tribunul Dobra és Cozia utcák sarkán
Rövid leírás:
Az Alföld keleti peremén elhelyezkedő városban a zsidó közösség a 18. században telepedett meg. Országosan is kiemelkedő, vezető személyiségük volt a morvaországi származású Chorin Áron rabbi, akinek vezetése alatt az aradi a hitélet megújítását célzó reformokat szorgalmazó gyülekezetté lett.

A pazar neológ zsinagóga a város központjában épült fel 1828-34. között, klasszicista stílusban. A nagy méretű, három szintes sarokház épülettömbjében helyet kapó imaház bejárata az udvarról nyílik. A jelentős méretű, boltíves kapun keresztül juthatunk be a boltozott templomtér kissé komor hangulatú helyiségébe, amely megőrizte eredeti bútorzatát.

Az aradi ma egyike Erdély kevés, ma is működő zsidó egyházközségének. Így a zsinagógát máig használják hitéleti helyszínként. Emellett zenei koncerteket is tartanak a patinás falak között.

(A leírás R. E. Gruber: Zsidó emlékhelyek Közép- és Kelet-Európában, Budapest, 2009. c munkája segítségével készült.)

Bohus-palota (0.417 km)
Szerb templom (0.513 km)