Zsinagóga

Zsinagóga
Iskola (ma: Aurel Filimon) utca 21.
Rövid leírás:
A zsidók egészen a 19. századig csak a város közeli falvakban lakhattak, így a marosvásárhelyi közösség története is e században kezdődött. Első zsinagógájukat 1857-ben, a fő tértől északra lévő Iskola utcában építették fel, nem messze a maitól. (Ez az épület később a szocializmus idején a \"városrendezés\" áldozata lett: lebontották.)

A ma álló impozáns, eklektikus stílusú, a keleties, zsidó és szecessziós elemeket ötvöző zsinagóga épületet a \"status quo ante\" zsidó közösség építtette 1900-ban Jakub Gärtner bécsi építész tervei alapján. Az utcafronttól hátrahúzva, kis zöldterület közepén elhelyezkedő, szimmetrikus homlokzatú épület leghangsúlyosabb eleme a központi templomteret fedő, hatalmas kupola. Díszektől roskadozó főhomlokzatának közepén nyílik a főbejárat, a homlokzat széleit 1-1 alacsony toronnyal emelték ki. A belső terek nappali megvilágítását szolgálják a falakat áttörő, hatalmas, festett üvegablakok.