Zsinagóga, hitközségi épület és iskola

A kép forrása magyarzsido.hu
Szerbia
Zsinagóga
Ulica Jevrejska 9.
Rövid leírás:
A Dél-Bácska legjelentősebb városának számító Újvidéken az 1800-as évek végétől az I. világháborúig terjedő néhány évtized addig soha nem látott fejlődést hozott. Rohamléptékben épült ki, ill. modernizálódott a város központja, fejlődött az ipar, a kereskedelem és a kultúra. E prosperitásnak köszönhetően a századfordulón számos, máig a város jelképének számító középület és lakóépület, bérpalota, villa épült. Ennek nyomán alakult ki Újvidék egyedi, eklektikus, ill. szecessziós épületekkel jellemezhető Belvárosa.

A modern sugárúton álló, zsinagógából, iskolából és hitközségi épületből álló, hatalmas tömböt Magyarország legismertebb és legtöbbet foglalkoztatott zsinagóga-tervezője, a kisbéri születésű, Lechner-követő Baumhorn Lipót tervezte 1905-1909. között. A telek ekkor már évszázadok óta volt zsidó kézben, hiszen a 18. század óta ez az ötödik zsinagóga e helyen. A szecessziós stílusú épületcsoport közepén bazilikális alaprajzú zsinagóga emelkedik. Központi eleme egy nyolcszögletűnek induló, majd félgömbben folytatódó kupola, melynek tetején még lanterna is emeli az épületet. Egyértelmű lechneri hatásnak tekinthető az épület homlokzatán a vakolatlan tégla-felületek és a vakolt falsíkok váltakozásával kialakított szerkezet, díszítés. A három ajtós főkapu fölötti rozetta a középkori székesegyházakra hasonlít.

A zsinagógát délről a hitközségi épület, míg északról az iskola két emeletes, nyeregtetős tömbje fogja közre, hasonlóan kialakított homlokzattal.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült.)